Godziny otwarcia
wt-pt 13-21
sob-ndz 12-21

Która z włoskich pizzy cieszy się największym uznaniem?

Włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z pyszną pizzą, która właśnie w słonecznej Italii smakuje jak nigdzie indziej. Jednak w czym kryje się sekret idealnej pizzy? I jaki jej rodzaj cieszy się największą popularnością?

Jaka włoska pizza jest najpopularniejsza?

Włosi kochają pizzę i dobrze wiedzą, jak w prosty sposób tworzyć niezapomnianą symfonię smaków. Jaka pizza jest przez nich wybierana najczęściej? Okazuje się, że wiele zależy od regionu, w którym się znajdujemy.

Dla przykładu:

  • w Rzymie zjemy przede wszystkim pizzę romana o bardzo kruchym spodzie,
  • na południu przyrządzana jest pizza napoletana o miękkim środku, ale kruchych brzegach,
  • w Genui i Ligurii dużą popularnością cieszy się odmiana pizzy, jaką jest focaccia.

Jeśli chodzi o Polskę, to włoska pizza występuje przede wszystkim w wersji tradycyjnej, czyli jako pizza margherita. Inne ulubione przez Polaków smaki to także pizza marinara, capricciosa, quattro formaggi i diavola.

Jak stworzyć włoską pizzę?

W czym tkwi tajemnica włoskiej pizzy? Przede wszystkim w pasji do gotowania i tworzeniu niepowtarzalnych dań z prostych składników. Duże znaczenie ma także użyta mąka, sposób wypiekania, mała ilość dodatków i wykorzystanie świeżych składników najwyższej jakości.

Jednak czy tak pyszną, niemal włoską pizzę można znaleźć w Polsce? Oczywiście, że tak! Doskonałej jakości propozycje znajdziesz w naszej pizzerii w Kościerzynie. Kluczem do tworzenia smakowitych kompozycji jest dla nas przede wszystkim wykorzystywanie tradycyjnych, włoskich składników.

W naszej pizzy znajdziesz m.in.:

  • Spianata piccante, czyli włoskie salami z regionu Calabria,
  • Nduja, czyli dojrzewającą i pikantną kiełbasę,
  • Ventricina piccante salami, czyli typowa włoską kiełbasę regionalną,
  • Mortadelę Bolońską z pistacjami.